Najbolje ideje za lep i originalan poklon za slavu

Sezona slava je počela i spremate se da idete kod nekoga na slavlje ali niste sigurni šta bi bio najbolji poklon za slavu?

Sakupili smo najbolje ideje za slavski poklon sa kojima ne možete pogrešiti, bilo da idete prvi put kod nekoga na slavu ili jednostavno želite da kupite nešto drugačije, što niste do sada kupovali.

Advertisements

Srbi su jedini narod koji imaju slavu tj. slave određenog sveca. Drugačije se zove i krsno ime, krsna slava. To je narodno crkveni običaj. Posle Vaskrsa i Božića to je treći najvažniji porodični praznik.

Slava je karakteristična za Srbe da predstavlja znak njihovog prepoznavanja. To je porodična tradicija koja je kod Srba prisutna još pre hristijanizacije. Tada je bila vezana za kult predaka porodice.

Advertisements

Slava predstavlja nematerijalno kulturno nasleđe Srbije. 2014. godine upisana je na UNESKOVU reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Najčešće slave kod Srba su Sveti Nikola odnosno Nikoljdan. Slavi se 19. decembra, Arhangel Mihailo ili Aranđelovdan koji se slavi 21. novembra, Sveti Georgije ili Đurđevdan koji se slavi 6. maja, Sveti Dimitrije Solunski ili Mitrovdan koji se slavi 8. novembra i Sveti Sava ili Savindan koji se slavi 27. januara.

Advertisements

Sveti Sava je bio prvi naš učitelj i prosvetitelj. Kada su Srbi kao paganski narod primili hrišćanstvo nisu mogli da se odreknu tog svog paganskog običaja tj. slave. Sveštenstvo je na sve moguće načine pokušalo da iskoreni taj njihov običaj ali nije uspelo.

Onda je Sveti Sava tada arhiepiskop Sava posavetovao ih da ih nasilno ne progone već da njihovim slavama daju pravoslavno obeležje. Tako je i bilo i slava je dobila svoje mesto u hrišćanskim pravoslavnim običajima.

Pored porodica slavu slave i zajednice i institucije. Postoje seoska slava, slava grada, slava zemlje na kojoj je nešto sagrađeno. Jednostavno rečeno veruje se da taj svetac štiti ljude koji ga slave, on je njihov zaštitnik.

Advertisements

Naš glavni grad proslavlja Vaznesenje Gospodnje. Srpske škole slave Svetog Savu kao školsku slavu. Kada neko selo slavi slavu ide litija po celom selu. Takve slave se proslavljaju na otvorenom pored crkve, groblja, zborišta.

Pored Srba slavu danas praznuju i Makedonci i Crnogorci, katolici u Boki Kotorskoj, Konavlina, južnoj Hercegovini, Dalmaciji i Bosanskom Grahovu kao i kod Albanaca katolika u severnoj Albaniji.

Kod ovih naroda su slave jer oni vode poreklo od Srpskog naroda ali su vremenom prešli iz naše vere u katoličku, muslimanku, ali im je ostala slava. Kod njih je slava samo ostatak tradicionalnog pravoslavnog rituala.

Običaji za slavu

Kod Srba se za slavu mesi kolač i žito. Lomi se kolač koji predstavlja simbol žrtve, kuva se pšenica i preliva se vinom. Kolač bi trebalo slomiti pre podneva dok dan napreduje. Lome ga muški članovi porodice nekada zajedno sa sveštenikom ako se kolač lomi u crkvi.

Došlo je vreme da idete na krsnu slavu i pitate se šta kupiti za tu prigodu, šta odabrati kao slavski posklon? Slava je veoma važan običaj u srpskom narodu koji se slavi sa porodicom, kumovima i prijateljima i to je veliki praznik za sve vernike.

Advertisements

Znate kako kažu, u goste nikako ne valja ići praznih ruku. Zbog toga smo vam pripremili nekoliko ideja za najbolji poklon za slavu.

Mnogi prijatelji i rođaci idu jedni kod drugih i nose samo vino i kafu kao slavski poklon da ne bi išli praznih ruku. Nekada se na slavu nosilo ono što se ima u kući, a to je bilo kocka šećer ili ratluk. Sa druge strane ima onih koji se baš potrude oko izbora poklona za slavu.

Bude to neki vredan slavski poklon za domaćicu uglavnom da joj olakša posao domaćice ili pak neko kvalitetno piće za domaćina. Ako domaćini imaju decu, obavezno s nađu tu neki slatkiši za najmlađe.

Velika je čast kada nas neko pozove na slavu. Na slavu se ne zove bilo ko već samo rodbina, kumovi i bliski prijatelji.

To je ipak veoma značajna svečanost za ukućane. Treba da se provede u miru i skladu bez velike pompe i buke. Najispravnije je slaviti slavu u kući gde se nalazi ikona.

Advertisements

Pa da krenemo sa idejama za poklon 🙂

Flaša vina za domaćina

Vino u kutiji

Cveće za domaćicu

Buket ruža

Unikatna flaša (ili čutura) za rakiju

Advertisements

Čutura za piće

Dekorativni predmet za stan (ili kuću)

Dekoracija za zid

Kutija sa vinom je lep slavski poklon

Piće sa ukrasnom kutijom

Advertisements

Drvena daska za kuhinju sa nekim lepim motivom

Kuhinjska daska

Knjigu koju nemaju o svetitelju koji se slavi je odličan poklon za slavu

Idealan poklon za slavu za svakog ko slavi Svetog Nikolu

Ikona

Advertisements

Ikona

Komplet kafa i šolja

Kafa sa šoljama

Kecelja sa nekim smešnim tekstom ili motivom

Kecelja

Advertisements

Kandilo je jedinstven slavski poklon

Kandilo

Lep ukrasni jastuk

Dekorativni jastuci

Čokanj za rakiju jer znate kako kažu, rakija je najslađa kada se pije iz čokanja 🙂

Čokančići

Advertisements

Puzzle su odličan izbor

Puzzle

Ukrasne čaše

Čaše za dekoraciju

Ukrasne poklon kutije za sitnice su dobar izbor

Advertisements

Drvene kutije

Korpa sa slatkišima i pićem

Korpa sa slatkišima i pićem

Sveto pismo je odlična ideja za poklon (ako ga domaćini nemaju)

Sveto pismo

Advertisements

Drvena ukrasna kutija sa pićem

Kutija za vino

Podmetači za čaše sa tekstom poput “Srećna slava”

Personalizovani podmetači za čaše

Viski ili drugo piće sa čašama

Advertisements

viski sa čašama

Lepa ukrasna činija

Ukrasna činija

Svećnjak kao unikatan slavski poklon

Svećnjak

Advertisements

Ukrasne mirišljave sveće

Mirišljave sveće

Od ponuđenih ideja sigurno će neki odgovarati kao poklon za slavu. Bilo na koju slavu da idete odnosno koji god svetac da je u pitanju, poklon će biti odgovarajući.

Možete nekada kupiti neki detalj sa likom sveca koju slavu domaćini proslavljaju. To je lep slavski poklon.

Danas je moguće naći dosta pokućstva sa likom određenog sveca. Jedina loša stvar tih poklona je što nam bude veoma žao ako tako nešto razbijemo.

Advertisements

Šta vi kupujete kada idete na slavu?