20+ ideja za poklon za babine

Babine predstavljaju tradiciju koja se u srpskom narodu poštuje i održava vekovima. Možda najvažniji razlog zbog kojeg su babine i dalje široko rasprostranjene je to što je u pitanju jedan od najradnosnijih događaju u životu svake osobe – rođenje deteta.

Dete donosi novu dimenziju, a i perspektivu životu, tako da taj radostan događaj ne može da prođe bez obeležavanja sa bližim, a i širim krugom prijatelja i familije. A gde je radostan događaj i proslava, tu su i pokloni. Ako nemate iskustva sa kupovinom poklona za babine, ili nemate koga da pitate, nemojte da brinete, mi smo tu da vam pomognemo!

Advertisements

Ranije je bio običaj da se detetu poklanjaju dukati ili pogača, ali vremena su se promenila, a sa njim i pokloni. Kada birate poklon za bebu, nećete pogrešiti ako budete razmišljali u dva smera – da poklon bude simboličan ili praktičan. Simboličan poklon može da bude neki komad nakita koji može dete da podseća na darodavca tokom celog života, a isto tako, u dogovoru može da se kupi neki praktičan predmet koji će mladim roditeljima pomoći na samom početku detetovog života.

Razgovori sa porodicom oko poklona nekad mogu da budu od koristi, ali ako želite da budete originalni, ostanite sa nama do kraja teksta, i sigurno ćete dobiti ideju šta da kupite kao prvi poklon za bebu.

Advertisements

Ideje za poklone

Vreme dolaska u babine uvek morate da dogovorite sa domaćinima, zato što je beba još mala i majka se još uvek privikava na situaciju da ima dete pored sebe. Takođe treba uzeti u obzir da imuni sistem deteta još uvek nije u potpunosti izgrađen.

Kad utanačite vreme, treba da se odlučite koga ćete sve darivati. Naravno, kupovina poklona za bebu je obavezna, ali zavisno od dogovora i običaja, može se darivati i majka, ali i ostali članovi porodice. Posebnu pažnju treba obratiti i na drugu decu u porodici, ako ih ima.

Advertisements

Danas kupovina simboličnih poklona više nije tako česta kao u prošlosti. Simboliku je zamenila praktičnost. Potrebe deteta I majke su na prvom mestu, tako da je naša preporuka da pri izboru poklona prednost date poklonu koji može biti praktičan I upotrebljiv. Postoji veliki izbor poklona, tako da ćemo krenuti od najpopularnijih.

Bodi za bebe

Ovaj komad odeće za bebe je jedan od najvažnijih i njega se dete praktično uvek nositi. S obzirom da se dete često pere, a I ume da se zaprlja, kupovina bodija ne može biti greška. Bodi može da se kupi I bez konsultacije sa domaćinima, jer je zaista univerzalan I upotrebljiv poklon. Što bi se reklo “od viška glava ne boli”.

Izbor bodija je veliki, bilo da je u pitanju materijal od kojeg je napravljen, boje I šare. U radnjama se najčešće nalaze bodiji od pamuka ili sintetike. Mi u svakom slučaju preporučujemo kupovinu pamičnog bodija jer je on najbolji za bebinu kožu.

Advertisements

Ćebe za bebe

Ćebe za bebe je jedan od onih predmeta koji će biti veoma praktični i upotrebljivi od prvog dana. Ćebe isto može biti izrađeno od raznih materijala, biti u raznim bojama i dezenima, tako da ćete imati mnoštvo izbora. Ćebe može biti izrađeno od vune, frotira ili nekog sličnog materijala. Pre kupovine procenite koji materijal je mekši l nežniji na dodir, jer će takvo ćebe sigurno bebi više prijati.

Što se tiče dezena i boja, tu su opcije standardne, uglavnom jednobojne ili sa nekom simpatičnom šarom. Ako želite da budete baš originalni probajte da nađete prodavca koji omogućava pravljenje persoalizovanih ćebića. Možete da naručite ćebe sa bebinim imenom ili nekom drugom prikladnom porukom koja će vaš poklon izdvojiti iz mase generičnih poklona.

Advertisements

Posteljina za bebe

Posteljina za bebe je odličan poklon, jer dok su male, bebama je poželjno češće menjati posteljinu. One se veoma lako isprljaju, a beba treba da bude u čistom, tako da sa posteljinom nema greške.

Kao i kod ostale opreme za bebe, izbor je ogroman, tako da je na vama da izaberete materijal, dezen i kvalitet. Kupovina malo skuplje posteljine može biti pametan izbor, jer beba ima osetljivu kožu, i samim tim, posteljina od kvalitetnijeg materijala može biti odlična opcija.

Vreća za spavanje

Advertisements

Vreća za bebe predstavlja odličan poklon, jer bebama u toku noću može da bude hladno. Stavljanje bebe u vreću pre spavanja će osigurati miran i siguran san. Bebe običan prekrivač lako mogu da skinu sa sebe tokom noći, ali će vreća osigurati da će joj biti toplo.

Dizajneri su i za vreće bili kreativni, tako da možete izabrati od jednostavnih jednobojnih vreća, do vreća koja na sebi imaju motive iz crtanih filmova ili igara.

Kadica za bebu

Još jedan odličan poklon za bebu je kadica. Ako se odlučite za kupovinu kadice, preporučujemo vam da se konsultujete sa porodicom kod koje idete u babine, jer je moguće da već imaju kadicu, ili da će je neko drugi kupiti, a gomilanje više kadica nema smisla.

Advertisements

Ako se dogovorite i odlučite za kupovinu kadice, naićićete na veliki izbor. Kadice se uglavnom prave od plastike, tako da prilikom kupovine obratite pažnju o kakvoj plastici se radi, i uverite se da je u pitanju netoksična plastika. Što se tiče boje i dezena, sve ostaje na vama. Izbor je veliki, tako da kombinujte vaš ukus sa ukusom domaćina i na taj način odaberite najprikladniju kadicu za bebu.

Nosiljka za bebe

Nosiljka za bebe predstavlja veoma zahvalan poklon za babine, najviše zbog velike upotrebljivosti i ogromnog izbora za kupovinu. Postoji više vrsta nosiljki, a dva tipa su najčešća – nosijka koja se nosi u ruci, ili kengur nosiljka, gde se beba sa nosiljkom praktično veže za roditelja u kengur stilu.

Klasična nosiljka može biti odličan izbor jer je veoma udobna, a u zavisnosti od tempereature, prekrivač se može skinuti ili staviti. Kengur nosiljka je sve popularnija jer se roditelj i beba u tom položaju dodatno zbližavaju. Samo obratite pažnju na oslonac za glavu i vrat, jer je beba tu najosetljivija.

Advertisements

Vrteška za krevetac

Bebe kada su male zahtevaju mnogo pažnje, što može u nekim trenutcima predstavljati napor za roditelje. Vrteška za krevetac može biti poklon koji im može davati malo prostora da se odmore i da pruže detetu priliku da se sama igra.

Možete birati između velikog broja vrteški, bilo da su u pitanju muzičke vrteške, ili one samo sa igračkama. Takođe, broj igračaka na vrteškama je drugačiji, tako da i tu možete da napravite izbor.

Ako želite da napravite što bolji izbor, naša preporuka je muzička vrteška sa što većim igračkama. To će bebi najduže zaokupljati pažnju, što je u stvari i poenta vrteške za krevetac. Takođe, gledajte da bude izrađena od kvalitetnijih materijala, što će osigurati duži vek trajanja.

Advertisements

Torba za pelene

Kada se sa bebom krene u šetnju, mora se poneti dosta toga. Osim bebinih potreba, tu su i potrebe roditelja, tako da će nošenje ranaca i torbi biti neophodno. Mi vam preporučujemo kupovinu praktičnih torba za pelene. Osim skladištenja peleni, u torbu roditelji mogu spakovati i druge potrepštine za izlazak sa bebom.

Zavisno od modela torbe, na njoj se može nalaziti i više praktičnih džepova i futrola koje se mogu koristiti za grupisanje različitih potrepština, od odeće, higijenskih maramica pa do hrane. Roditelji će va sigurno biti veoma zahvalni na ovako praktičnom poklonu.

Advertisements

Dnevnik razvoja bebe

Dnevnik je knjiga koju roditelji mogu da koriste za zapisivanje njihovih opažanja o razvoju deteta. Iako se nekom može učiniti da ovaj poklon nije previše praktičan i upotrebljiv u poređenju sa već navedenim primerima, to je greška.

Roditeljima možda ne bi ni palo na pamet da kupe dnevnik, ali kada shvate koncept i moguću vrednost ovog poklona, mogu vam biti veoma zahvalni u budućnosti. Upisivanje dana kada je beba progovorila, prohodala ili neka druga zanimljiva informacija je zlatna vredna. Radosnica kao poklon za babine može biti pravi lični pečat koji ćete ostaviti na odrastanje deteta.

Rukavice i kape za bebe

Rukavice ili kape su odlličan poklon na kojem će vam roditelji, a i beba biti zahvalni. Beba dok je mala lako gubi toplotu, tako da kada dođe hladnije vreme, rukavica i kapa postaju obavezni za svaku šetnju. U radnjama potražite proizvode od što nežnijeg materijala koji neće izazivati alergijsku reakciju ili podsticati bebu na češanje.

Advertisements

Rukavice i kape se mogu kupiti odvojeno, ali bi bili mnogo kompletniji poklon, ako biste se odlučili da ih kupite u kompletu. Mogu se naći i u oblicima nekih životinja, što bebama može da bude izuzetno zanimljivo.

Čizmice za bebu

Ovo predstavlja odličan dodatak na rukavice i kapu. Možete sve da kupite u kompletu da budu u istoj boji, a u svakom slučaju bebi će koristiti. Čim dođe malo hladnije vreme, obične patike nisu dovoljne da održavaju toplotu na stopalima, tako da će čizmice biti odličan poklon.

Advertisements

Kozmetika za bebe

Briga o koži bebe je jedna od važnijih kada su one još male. Koža im je veoma osetljiva i podložna osipima i alergijskim reakcijama, pa je upotreba kvalitetnih proizvoda obavezno. Kupke, šamponi, kreme, talkovi, sapuni, maramice, sve to se koristi u velikim količinama svakog dana, tako da će vam roditelji biti izuzetno zahvalni ako se odlučite za ovakav poklon.

U prodavnicama se može naći veliki izbor, a prilikom kupovine se raspitajte kod prodavca, a i konsultujte uputstvo za upotrebu, da bi bili sigurni da kupujete kvalitetan proizvod. Neko veće komplet pakovanje može biti odličan izbor za poklon za babine.

Igračke za bebe

Advertisements

Bilo da se odlučite za zvečke ili neke igračke koje nisu zvučne, napravićete odličan izbor. Bebama dok odrastaju treba igračaka da bi razvijale svoju kreativnost i radoznalost ili za puko ubijanje dosade.

Možete se čak odlučiti i za igračke koje podstiču razvoj bebe, poput ubacivanja blokova ili čak nekih jednostavnih slagalica. Ako želite da kupite nešto drugačije, možete da se odlučite i za punjenu igračku, čiju će nežnost, punoću i toplotu beba odmah zavoleti.

Ljuljaška za bebu

Ovaj poklon za babine je odličan izbor jer će biti upotrebljivan dok beba bude odrastala, to jest malo duži vremenski period. Dok je beba mala, ona će u ljuljašci biti položena u poluležećem položaju, dok kad malo poraste i kad krene da se pomera, možete da je zaljuljate. Time bebu podstičete na kretanje, što je veoma bitno u njenom odrastanju.

Advertisements

 

Cucle

Cucla predstavlja nezamenljiv predmet od kojeg se beba neće odvajati najviše u periodu rasta zuba. Zavisno od deteta i roditelja, cucla se može koristiti i prvih nekoliko godina života. Pre kupovine cucle se konsultujte sa roditeljima, jer postoji više vrsta i veličina.

Postoje cucle sa okruglim i ravnim delom, i takođe različite veličine cucli. Šta bi detetu više odgovaralo mogu znati samo roditelji, tako da ne brzajte sa kupovinom cucle. Takođe, cucla je odličan poklon, jer će je dete zameniti više puta tokom odrastanja.

Advertisements

Igračke za kupanje

Ovaj poklon beba možda neće moći odmah do koristi, ali će kad malo poraste definitivno biti dobro iskorišćeno.

Bebe uglavnom vole da se igraju u kadici ili malom bazenu, a igračke će im pomoći da se naviknu i opuste u vodi. Izbor ovih igračaka se svodi na gumene i plastične, a prilikom kupovine obratite pažnju na kvalitet materijala.

Advertisements

Zvečke

Zvečke su često prve igračke sa kojima se bebe igraju. Veoma su bitne za razvoj deteta, zato što uz njih uče da raspoznaju zvuke. Kada se beba igra sa zvečkom ona uči da prepozna odakle zvuk dolazi, koja mu je jačina, a sve to pomaže i razvoj refleksa kao i ostalih neuroloških funkcija organizma.

Zvečke su savršeno bezbedne kao igračke jer se prave od plastike koju beba ne može da proguta. Sa zvečkom ne možete da pogrešite jer je to igračka koja će se koristiti svaki dan, tako da i kupovina više zvečki ne predstavlja problem.

Glodalice

Advertisements

Glodalice uz cucle služe za razvoj zuba i olakšavanje samog procesa rasta zuba. Beba dok joj rastu zubi trpi bol koji ne može da shvati i najbolji način da se on smanji je kroz upotrebu cucle ili glodalice.

Dok beba glođe igračku pritisak zubima na igračku će smanjiti bol koji beba oseća. Glodalice se prave od gume ili silikona i u različitim oblicima i veličinama. Kupovina glodalice kao i zvečke je odličan izbor, zato što one zbog higijenskih uslova trebaju često da se menjaju.

Portikla za bebe

Svi znaju kako hranjenje bebe ume da bude naporan posao. Dok se vodi borba oko svakog zalogaja, većina hrane završi svuda osim u bebinim ustima. Zbog toga je portikla deo obavezne pomoćne opreme za bebe.

Advertisements

Uz portiklu ćete sačuvati bebinu odeću duže čistu, a mekani materijal od kojeg je napravljena će često završiti u bebinim ustima umesto glodalice. Uz pomoć portikle će i roditelji da sačuvaju više živaca jer se neće toliko nervirati oko celog procesa hranjenja bebe.

Pelene

Pelene predstavljaju jedan od poklona kojih nikad nije dovoljno. One se koriste bukvalno svaki dan i roditeljima su uvek potrebne. Pre nego što ih kupite, raspitajte se kod roditelja oko veličine da ne biste napravili grešku. Izbor pelena pada na jednokratne ili višekratne.

U radnjama možete naći različita pakovanja poznatih proizvođača jednokratnih pelena i sa njima nema greške. Druga opcija je kupovina pamučnih višekratnih pelena koje mogu da se iskuvavaju i tako više puta iskoriste.

Advertisements

Blender

Iako beba neće direktno koristiti ovaj poklon, biće vam zahvalna na njemu. Iako postoji ogroman izbor kupovne hrane za bebe, ništa ne može da zameni roditeljsku kreativnost i prirodan proces pravljanja hrane. Uz kvalitetan blender može da se napravi kašica od najrazličitijeg voća i povrća.

Roditelji mogu da prave potpuno originalne kombinacije koje u radnji ne bi mogli ni da pronađu. Takođe, prednost je što je tako spremljena hrana potpuno sveža i bez bilo kakvih veštačkih dodataka.

Advertisements

Novac

U ovom tekstu smo želeli da se fokusiramo na praktične poklone, na kojem će svaki roditelj biti zahvalan. Ako niste sigurni šta biste kupili ili šta bi detetu trebalo, ili jednostavno ne umete da birate poklone, uvek postoji opcija da poklonite određen novčani iznos.

Poklanjanjem novca gubite autentičnost poklona i vezu koju ćete ostvariti sa detetom. Ako vam to ne predstavlja problem, novac može biti i odličan poklon, jer će roditelji tačno znati šta im najviše treba i tada ćete biti sigurni da niste pogrešili.

Zaključak

Advertisements

Poklon za babine predstavlja možda i najvažniji poklon detetu, ne samo zato što je prvi, već i zato što je roditeljima tada pomoć najpotrebnija. U ovom tekstu smo želeli da vam pomognemo oko izbora ovako bitnog poklona, ali ako ipak niste sigurni, pre kupovine se konsultujte sa roditeljima, da ne biste napravili pogrešan izbor.

Kupovina odličnog poklona ne mora da zavisi od njegove novčane vrednosti, već i od njegove upotrebljivosti i originalnosti, tako da vam ostaje mnogo načina da ostavite odličan utisak na roditelje i bebu!