Kreativne i korisne ideje za poklon za krštenje

Krštenje je velika svečanost koja se najčešće dešava u toku prve godine detetovog života i dešava se u crkvi a proslava se nastavlja i nakon toga u kući ili restoranu, gde se slavi početak detetovog verskog života.

Aktom krštenja dete postaje član crkve i hrišćanske veroispovesti što mora da se ovekoveči i zauvek čuva u sećanjima.

Advertisements

Krštenje je tradicija koja se poštuje već vekovima, i u prošlosti je, kao što smo pomenuli, bila tradicija da se krštenje bavi do detetovog prvog rođendana.

Danas postoje situacije kada se za krštenje čeka, pa se obavi kada je dete malo starije, a u nekim slučajevima se krštenje obavlja i kod odraslih osoba.

To sve zavisi od uslova u kojima se nalazi dete i njegovi roditelji, da li postoje neki zdravstveni problemi ili problemi lične prirode ali krštenje će se sigurno obaviti.

Najveću ulogu pri krštenju ima naravno dete, ali i njegovi ili njeni kumovi, koji uz roditelje imaju veoma veliku ulogu kako pri krštenju, tako i u detetovom čitavom životu.

Drugi gosti kao što su ostali članovi porodice, prijatelji i poznanici ne treba da se osete tužnim što oni nemaju takvu ulogu zato što su i oni naravno važni.

Svaka osoba koja prisustvuje detetovom krštenju je važna zato što pruža podršku porodici i samim svojim prisustvom želi detetu sreću, zdravlje i sve najbolje u životu.

Advertisements

Slično kao što se tokom godina delimično menja sam način izvođenja krštenja, tako se menja i način darivanja deteta.

Naravno, neki još uvek poštuju tradiciju pa su ipak veoma česti pokloni zlatan i srebrni nakit, krstevi i drugi pokloni religioznog karaktera.

Kako se menjaju generacije, tako se postepeno menjaju i pokloni koji se daruju detetu za krštenje, pa osim tradicionalnih poklona postoje i inovativni, unikatni pokloni.

Ideje za poklon za krštenje

Minđuše su lep poklon koji će se svideti svakoj devojčici koja će ju nositi u toku svog detinjstva ili ipak kasnije u životu.

Minđuše koje odaberete mogu da budu od srebra ali danas je sve češći nakit od hirurškog čelika, koji možda ima grubo ime, ali je veoma praktično zato što je jeftino, a ne rđa kao neke druge vrste materijala.

Advertisements

Minđuše za koje se odlučite mogu biti raznih oblika kao što su cvetići, zvezde, srce ili neki oblici koji su povezani sa krštenjem kao što je krst.

Gledajte da ne izaberete neke jako velike minđuše koje dete neće moći da koristi, tako da je bolje izabrati neke koje su manje i koje će moći biti upotrebljene u toku detetovog detinjstva.

Mapa zvezda je inovativan poklon koji može da se daruje za krštenje i predstavlja lep ukras koji roditelji mogu da zakače na zid bebine sobe, koji pokazuje nebo i zvezde i sazvežđa.

Ovaj poklon ima estetsku vrednost i svideće se roditeljima koji žele da ukrase sobu svog deteta na lep, kreativan i savremena način.

Personalizovani ukras za dete koji može da se daruje za krštenje može da ima različite simbole kao što su krst i drugi religiozni simboli, a može da ima neke druge simbole kao što su horoskopski znak deteta, detelina sa četiri lista, srce, cvet ili neki drugi simbol koji smatrate da bi se svideo detetu i njegovim ili njenim roditeljima.

Ovaj ukras može da bude različitih veličina i oblika, od drveta, metala ili nekog drugog materijala koji može da traje dugo.

Advertisements

Dečija Biblija je odličan poklon za krštenje koji možete da kupite ako želite da detetu kupite neki tradicionalan poklon a da ga dete ipak može koristiti u skorijoj budućnosti.

To su ilustrovane knjige koje naravno nemaju sve što se nalazi u Bibliji, ali su važne priče i pouke prisutne u vidu kraćih tekstova koji su lako razumljivi deci, a prisutne su i slike koje dočaravaju ono što se dešava, pa roditelji mogu svom detetu da čitaju ovu knjigu i pre nego što ono bude moglo da samostalno čita.

Plišana igračka je poklon koji će se svideti detetovim roditeljima, a što je još važnije, i samom detetu koje će se rado igrati sa poklonom koji mu darujete za krštenje.

Plišane igračke dolaze u mnogim veličinama i oblicima pa će možda biti teško odlučiti koju da izaberete da darujete detetu za ovu posebnu priliku.

Kada budete kupovali ovaj poklon obratite mažnju na to koliko je staro dete, zato što ako je dete koje se krsti malo, do godinu dana, neke vrste plišanih igračaka koje imaju „dlake“ mogu da budu opasne za dete tog uzrasta.

Postoje specifično napravljene igračke za decu ovog uzrasta pa ćete sigurno moći da pronađete i takve bez problema.

Advertisements

Zvečka je odlična igračka za malo dete kojem se organizuje krštenje, i roditelji bi bili oduševljeni da njihovo dete dobije ovakav poklon.

Zvečke su igračke koje voli svaka beba i koje služe da se dete zabavi i da razvija svoje pokrete, pa je ovo ne samo lep poklon, već i koristan na više načina.

Možda zvečka nije skup poklon, ali je dovoljna da se detetu i roditeljima pokaže mali znak pažnje koji će im prijati i biće srećni.

Figurica anđela je poklon koji ima religiozno značenje ali i estetsko, pa ako detetu za krštenje kupite ovakvu figuricu sigurno će se svideti detetovim roditeljima.

Figurica može biti od različitih materijala kao što su porcelan, metal, drvo, plastika ili neki drugi materijal, i može biti različitih oblika, a može biti napravljena da stoji na polici ili da bude okačena na zidu ili nad krevecom u kom dete spava.

Kutija za uspomene je lep poklon za krštenje koji će zasigurno oduševiti roditelje zato što će moći da sve uspomene koje se tiču njihovog deteta drže na jednom mestu.

Advertisements

Bez obzira da li su u pitanju fotografije, odelce, prvi zubić ili nesto potpuno drugačije, kutija uspomena je odličan poklon koji će dugo trajati i biti cenjen.

Narukvica ili lančić sa priveskom je delimično i tradicionalan poklon koji se daruje deci, samo što je u prošlosti bilo mnogo češće da je ovaj poklon koji se daruje od zlata ili srebra, dok se danas može naći i od drugih materijala, što je olakšavajuća okolnost zbog finansijskog stanja ali i većeg izbora.

Nakit može biti različitih veličina i boja, a privezak može da bude motiv iz crtanog filma, neki svet, znak u horoskopu ili nešto drugačije.

Ćebence za dete je lep poklon koji će oduševiti vaše prijatelje ili članove porodice koji imaju bebu koja se krsti, i moći će da to ćebe koriste duži vremenski period.

Ćebe može biti napravljeno od različitih materijala, pa od toga i od svoje veličine zavisi i njegova cena. Takođe postoje različite boje između kojih možete da birate.

Knjiga spomenar je knjiga u koju detetovi roditelji mogu da zapisuju sve što žele a što se tiče njihovog deteta, prvi korak, prvu reč, neke šale ili važne datume koji su se desili ili koje iščekuju u budućnosti.

Advertisements

Ovaj spomenar može da im služi kao podsetnik na sve važne trenutke između njih i njihovog deteta, ali i svih drugih ljudi koji su prisutni u njihovim životima u toku godina.

Novac je odličan poklon za krštenje koji možete da darujete roditeljima za čije dete ne znate šta biste mogli kupiti, a svakako je bolje roditeljima dati novac koji oni mogu da iskoriste da kupe nešto što će njihovom detetu biti korisno, nego da kupite nešto što dete neće moći koristiti.

Ako niste sigurni šta biste kupili detetu za njegovo krštenje, nikada nije sramota pitati roditelje šta oni smatraju da bi bilo prikladno i korisno da kupite detetu.

Ipak, bolje je da se raspitate pa da tek onda kupite poklon, nego da kupite nešto što dete neće koristiti i što će mu stojati zaboravljeno na polici ili u kutiji.

Bilo da se odlučite za tradicionalne poklone ili neke nove, još neviđene ili prosto moderne poklone, roditelji krštenog deteta će se oduševiti kao i dete ako je dovoljno staro.

Darivanjem poklona ne samo da dajete nešto novo, već i prenosite svoje dobre želje i pozdrave porodici koja organizuje krštenje.

Advertisements

Važno je da prisustvujete krštenju i da kupite neki poklon koji ne mora ni biti preterano skup, već je dovoljno da je poklon za krštenje promišljen i da će dete moći da ga koristi.

Advertisements
Advertisements