Tražite poklon za krštenje? Odaberite neku od ovih ideja i nećete se pokajati

Krštenje je lep, svečan i značajan događaj. To je prva od sedam Svetih Tajni Crkve kojom se rađa duhovno. Sam obred je divan i veličanstven, pun simbolike i detalja.

Tradicionalno, ovaj svetli događaj se obeležava u krugu rođaka i prijatelja. Prisustvovati krštenju, u bilo kom svojstvu, poseban je osećaj koji ne može da prođe bez uzbuđenja.

Advertisements

Zbog svega toga, nije baš ni lako izabrati adekvatan poklon za tu svečanost.

Pošto se krštenje dešava samo jednom u životu, svi žele da kupe jedinstven poklon koji će se dugo pamtiti. Koji poklon kupiti, zavisi od našeg stepena bliskosti sa porodicom deteta koje se krštava.

Danas je slučaj, da se u ogromnoj većini slučajeva krštavaju tek novorođena deca, i u ovom tekstu će zbog toga biti govora o poklonima za bebe.

Bebama je potrebno mnogo toga i opcija za poklon ima mnogo. Po običaju, dete za krštenje mora biti snabdeveno svim za to potrebnim stvarima.

Takođe, potrebno je odabrati simboličan i istovremeno praktičan poklon. Nešto što će dugo koristiti detetu.

Pokloni od kumova

Ako ste kum, onda bi vaš poklon trebalo da bude najvažniji i ako je moguće, vezan za duhovni razvoj deteta. Na samoj ceremoniji kum ima posebnu čast i najvažniju ulogu.

Advertisements

Kumovi su zaduženi da kao duhovni roditelji, svojim ličnim primerom, dete vaspitavaju po hrišćanskim načelima. Obično se poklanjaju lančić sa krstićem, krsna košuljica, ili ikona.

Lančić sa krstićem                

Svakako najvažniji poklon. Šta je bolje od krstića, simbola hrišćanstva, za dete koje je tek kršteno? Njime se pokazuje hrišćansko obeležje i vera koja se nosi u sebi.

Najčešće se poklanja zlatni ili srebrni. Lančić sa krstićem predstavljaće veliku i značajnu uspomenu na krštenje i može se čuvati do trenutka kada dete odraste i odluči da ga nosi.

Advertisements

Krsna košuljica – krsnica

Obično je poklanja kuma. Dobro rešenje bi bilo da bude u odevnom kompletu za krštenje, Uz nju ide bebina potkošulja i sa kapica sa kanapama, da se bebina glava ne bi prehladila od vode.

Ikona

Lep, značajan i adekvatan poklon, u skladu sa događajem. Ostaje za ceo život i ostavlja trajnu uspomenu. Tokom celoga života, detetu će pružati duhovnu podršku. Ikona Slave porodice, praznika hrama u kome je dete kršteno ili svetitelja po kome je dete dobilo svoje ime, neki su od predloga. Devojčici se obično poklanja ikona Bogorodice.

Bez obzira na pol deteta, uvek prikladna ikona je ikona Anđela Čuvara, koga je dete dobilo na krštenju. Ikona će biti okačena iznad kreveta deteta koje se tek krstilo. U donošenju konačne odluke može pomoći sveštenik.

Advertisements

Važno je napomenuti da su najbolja mesta za kupovinu ovakvih stvari parohijske crkve i manastiri. S obzirom na to da bi svi budući kumovi trebalo da razgovaraju se sveštenikom pre obreda krštenja, on ih može posavetovati i reći im koji poklon je obavezan i tradicionalan.

Pokloni od bake i deke

Srebrna kašičica

Bake i deke unucima često poklanjaju srebrnu kašičicu na krštenju. Kašika se koristi za prvo hranjenje bebe, a srebru se daje prednost zbog njegovih korisnih svojstava za telo.

Naime, joni srebra vezuju i uklanjaju toksine i poboljšavaju metaboličke procese u telu. Pored toga, srebrno posuđe ima osobinu da vodu i hranu dezinfikuje od bakterija i virusa.

Možete odabrati kašiku sa neutralnim dekorom, personalizovanim natpisom ili pravoslavnim simbolima, na primer, sa krstom ili anđelom.

Advertisements

Takva kašika može se pokloniti detetu bilo kog pola, ali postoje i kašike posebno za dečake, sa plavim emajlom, a isto tako i kašike za devojčice. Srebrna kašika će se posle čuvati kao večna uspomena na taj dan i prve dane života bebe.

Nakit

Više priličici devojčicama. Najčešće se poklanjaju minđuše, kao jedna velika i značajna uspomena na krštenje. Njihova primena i vrednost je ogromna, pogotovo ukoliko su ručno rađene ili sadrže neke elemente koji nisu tako česti. Kada poraste, dete će poželeti da se njima ukrasi.

Minđuše su poklon koji je uvek potreban i sa kojim se ne može pogrešiti. Osim minđušica, mogu se pokloniti i narukvice, ogrlice, broš, privezak, dijamant itd.

Na samoj kutiji za nakit, može se ugravirati kratka posveta, datum krštenja, kao i ime deteta.

Advertisements

Zlatni dukat ili medaljon

Jedan on najčešćih vrednih i trajnih poklona koji se daruje za krštenje. Univerzalan je i za devojčice i za dečake. Dolaze u različitim debljinama i veličinama.

Zlatnici se obično biraju sa oslikanim Svetiteljima, Bogorodicom ili Anđelom Čuvarom. Deca kasnije mogu raspolagati dukatima na koji god način žele – čuvati ih ili ih pokloniti.

Biblija za decu

Advertisements

Savremene izdavačke kuće izdaju Biblije za decu sa veoma živopisnim ilustracijama. Pored toga, ceo tekst Biblije je predstavljen krupnim slovima u obliku jednostavnih priča koje i najmanja deca mogu da razumeju.

Naravno, neće biti moguće zainteresovati dete za takav poklon odmah (zbog njegovog uzrasta i stepena razvoja), međutim, kako pokazuje praksa, mnogim mališanima Biblija potom postaje jedna od omiljenih knjiga.

Pokloni od bliskih rođaka

 

Ako pripadate krugu bliskih rođaka, Vaš bi poklon trebalo da bude koristan i vredan. Obično se bira neki praktični poklon koji će roditeljima pomoći u svakodnevnom životu sa malim detetom. Da bi Vam olakšali izbor, mi Vam predlažemo sledeće savete.

Advertisements

Kutijica za čuvanje stvari

Kutijica u kojoj se može čuvati krstić koji je dete dobilo na krštenju, prvi odsečeni uvojak kose sa krštenja ili čak zubić, odličan je i jako koristan poklon. Može biti od drveta, porcelana ili nekog drugog materijala.

Set peškirića

Još jedna odlična varijanta. Peškiriće možete izabrati po svom ukusu, mada se savetuje da to budu neki sa crtežima za decu. Meterijal mora biti mekan, da ne bi naneo štetu mekoj dečijoj koži.

Advertisements

Dečiji set posteljine za krevetac

Jedan od poklona koji definitivno odgovara potrebama bebe i dobar je za njen razvoj. Bebe provode mnoge sate spavajući. Bitno je da su ušuškane i zaštićene. Sa setom posteljine za krevetac teško da ćete pogrešiti.

Dobro opremljen krevetac zahteva više varijanti setova posteljine, tako da je ovaj poklon uvek dobrodošao. Set sa aktuelnim dečijim dezenima, obradovaće sve roditelje. Veoma je važno da bude načinjen od prirodnih mekanih materijala i da ne sadrži hemikalije.

Set pribora za kupanje

Udobna kada, gumene igračke, mekani peškir koji može da sadrži izvezeno ime deteta itd, neophodne su svakom novorođenčetu.

Advertisements

Hodalica

Pomoću hodalice dete će na prijatan način učiti da hoda. Hodalica je idealna za razvoj mašte deteta i za podsticanje znatiželje. Uz pomoć hodalice dete će imati razne aktivnosti. Moći će da se igra sedeći, sa igračkama koje stimulišu sva čula kod deteta.

Hranilica za bebe

Ukoliko tražite dobar i kvalitetan poklon, razmislite o njoj. Hranilica za bebu je poklon koji će obradovati svakog roditelja i značajno mu pomoći u odgajanju bebe.

Advertisements

Odelo

Sjajan poklon za krštenje, preko potreban novorođenčetu. Dečije odeće ima u raznim stilovima i dezenima. Ona uvek može biti dopunjena novim stvarima.

Pošto bebe brzo rastu potrebno je obratiti pažnju na veličinu odeće koja se kupuje. Osim toga, zbog osetljive dečije kože, bitan je i kvalitet kao i materijal odeće.

Foto album

Negde je potrebno sačuvati sve te slike sa krštenja. Jedan foto album bi takođe bio jedan od prigodnih poklona, preko potreban mladim roditeljima.

Advertisements

Pokloni od daljih rođaka i prijatelja

Ako ste dalji rođak ili prijatelj onda možete kupiti nešto što će ostaviti lepu uspomenu, no najbitnije je da bude od srca. Poklon detetu za krštenje od dalekih rođaka i prijatelja ne mora da bude tematski.

Gosti mogu davati poklone detetu i roditeljima po sopstvenom nahođenju. Pošto sa pojavom bebe, roditeljima dolaze nove obaveze i nevolje, oni će ceniti sve poklone koji su relevantni. Uvek relevantni pokloni su: edukativne knjige, igračke, kompleti za spavanje, itd.

Edukativna kniga

Još od prvih dana života, detetu je potrebna pomoć da upozna ovaj svet. Edukativne knjige su od velike pomoći. Uz pomoć njih, dete prvo počinje da raspoznaje slike, a potom i slova. Knjige bude radoznalost za izučavanje i istraživanje ovog velikog sveta.

Igračke

Advertisements

Igračke su, naravno, najčešći poklon za dete: zvečke, lutke, plišane igračke, mozgalice, igračke za razvoj motorike, stimulaciju psihomotornog razvoja deteta itd. Ako je dete zaokupljeno i srećno roditelji će moći malo da predahnu i biće vam zahvalni za taj poklon.

Bebi monitor

Pojava deteta u porodici potpuno menja život novopečenih roditelja. Pre svega, to se izražava u potrebi da se uvek bude u blizini bebe kako bi se obezbedila njena udobnost i sigurnost.

Međutim, ni druge svakodnevne aktivnosti nikuda ne nestaju, te će zbog toga uređaji poput bebi monitora roditeljima deteta značajno olakšati život.

Novac

Advertisements

Ukoliko još uvek imate dilemu oko poklona, onda biste mogli da poklonite i novac. Roditelji će ga svojevremeno upotrebiti za kupovinu stvari koje su potrebne detetu (odeća, igračke…).

Ne postoji konkretan iznoz koji je potrebno podariti za krštenje. Svako ga definiše prema svojim finansiskim mogućnostima. Glavno je da davanje bude od srca.

Za kraj

Opcija za poklon zaista ima puno, jer detetu uvek nešto treba. Nije moguće nabrojati sve moguće opcije. Mi smo spomenuli samo neke od najvažnijih i mogućih poklona, koje smo razvrstali po stepenu bliskosti sa porodicom deteta, mada i sama podela poklona po tim stepenima ne može da bude naročito striktna.

Stoga, ako pripadate najdaljem stepenu, to jest, dalji ste rođak ili prijatelj, to naravno ne znači da ne možete da kupite poklon, koji bi po ovoj našoj podeli mogao da kupi neki bliži rođak. Poklon na kraju krajeva Vi možete da izradite i sami. Neki vez sa motivom krštenja, datumom, itd.

Bilo bi takođe korisno i ponuditi svoju pomoć mladim roditeljima u organizovanju praznika, ukrašavanju prostorije u kojoj će se održati proslava nakon obreda u crkvi, itd.

Advertisements

Svakako, pre nego što kupite poklon za krštenje, konsultujte se sa roditeljima. Verovatno će vam prvo reći šta im treba. Tako ćete biti sigurni da će im poklon biti od koristi, i ne morate da se brinete da li oni već imaju taj predmet koji ste vi odabrali.

Ne zaboravite, da bi poklon bio prijatan i nezaboravan potrebno je da ga lepo spakujete i uvijete u neki svetli papir za umotavanje.

Naravno, ne zaboravite da morate i da čestitate roditeljima deteta, a posebno majci. Posebno će joj biti drago ako dobije buket cveća, kao i „slatku“ ili „voćnu“ korpu. Vredi, naravno, pitati da li mlada majka doji, tako da prilikom pravljenja korpe ne stavljate ono što ona neće moći da jede.

Najvažnije, prilikom izbora poklona, potrebno je uzeti u obzir sve želje roditelja deteta, pitati šta će pokloniti ostali pozvani i ponuditi im svoju pomoć. U suprotnom, može se desiti da roditelji dobiju dva ili više identična poklona, koji onda neće biti posebno prijatni.

Naš cilj je da Vam pomognemo da to izbegnete, da i Vi i svi budu zadovoljni Vašom odlukom za poklon, i mi se nadamo da smo Vam u tome bar imalo pomogli.

Advertisements
Advertisements