Preko 25 ideja za poklon za prvi rođendan

Bliži se rođendan vašem detetu, unuku ili možda rođaku ili bebi najboljeg druga/drugarice? A Vama je možda ponestalo ideja šta da mu kupite?

Ne brinite, u ovom članku ćemo pokriti dosta od toga šta je najbolje za dete tog uzrasta i možda vam dati ideju šta biste mogli da mu uzmete za rođendan.

Advertisements

Da počnemo prvo sa jednogodišnjakom. Ključ za zadovoljstvo tog uzrasta je naći mu poklon koji će detetu stimulisati i iznenaditi njegov um.

Dečiji mozak se u tom uzrastu brzo razvija, i da biste ga držali zainteresovanim, poklon ne samo da mora da bude interesantan, već da doda i senzornu i motornu funkciju u miks.

Što više senzornih funkcija imate, to će se dete brže razvijati zahvaljujući poklonu, i više će naučiti. No, da počnemo sa poklonima…

Lonče sveznalica

Postoji razlog zašto je ovo na vrhu naše liste. A to je zato što je jedna od najboljih edukativnih igračaka za taj uzrast. Ne samo da uči decu slovima i brojevima, takođe i svira zabavne melodije i priča detetu na našem jeziku i tako mu produbljuje i te dve funkcije.

Lonče ima senzore, i svaki put kada dete ubaci oblik ili slovo, ono se oglašava. Pravljeno je za uzrast od 6 meseci do 3 godine i kao takvo je savršeno upravo za jednogodišnjake i njihov razvoj.

Advertisements

Mega Blokovi

Ogromni i u različitim bojama, blokovi koji podsećaju na Lego kocke su odlični za jednogodišnjake. Ne samo da im mogu poslužiti u tom uzrastu, već će se igrati sa njima čak i do školskog uzrasta.

Njihov veći oblik je savršen za male ruke deteta jer ih može sa lakoćom nadovezivati i nećete se brinuti da ih dete može progutati. Dete sa njima može praviti različite oblike i tako podstaknuti svoju kreativnost, a sa nekima od njih može čak i učiti da broji.

Advertisements

Dečija knjiga

Postoji veliki broj knjiga baš za uzrast od jedne godine. Kako muzičkih, tako i sa različitim oblicima i stvarima. Želite možda da dete nauči kako se koja životinja zove? Ili čak možda i kakav zvuk koja životinja ispušta? Svaka bolje opremljena knjižara ima veliki broj knjiga koje će vam pomoći da naučite dete tome.

Muzička igračka

To može biti kako muzički instrument tipa mali klavir igračka ili bilo šta drugo gde dete može da pritiska note i čuje zvuk.

Ova igračka je odlična kako za roditelje da mogu da se igraju sa decom, tako i za samu decu, zato što mala deca vole da prave muziku i da slušaju zvukove i otkrivaju nove stvari.

Advertisements

Npr da li može dirke pritisnuti jače i tako dobiti jači zvuk? Vrlo je interesantno za proces učenja otkrivati takve stvari.

Voštane bojice

U kontrastu sa muzikom, jednogodišnjaci takođe vole da stvaraju umetnost, pogotovo ako gledaju više odraslu decu kako to rade.

Nažalost, drvene bojice imaju dosta oštre vrhove za tako malu decu, vodene bojice će vam napraviti haos, tako da vam ostaju voštane boje. One su savršene za manje ručice i kao takve odlične za oblikovanje finih motornih funkcija.

Takođe se i vrlo teško lome pa će tako deca moći da škrabaju sa njima dosta. Čak i da njihov rad izgleda kao škrabotina, ovo će im dati podsticaj za dalje razvijanje. Npr kasnije kada žele da pišu slova i brojeve kao i imena. Ako želimo da deca to urade kasnije, treba da imaju dosta iskustva sa različitim materijalima za pisanje i crtanje.

Popit Fidžet

Advertisements

Jedna od najpopularnijih igračaka danas. Skoro svako dete je želi i sreće se u različitim oblicima i bojama. To je gumena igračka sa balončićima koji se pritiskaju i koji kada se pritisnu izađu sa druge strane.

Predstavlja pravu malu zabavu za jedno dete, pritiskate balončiće bez nekoga reda i samo to je često dovoljno za zabavu deteta. Podseća na pucketavu foliju u koju zavijaju stvari koje vam šalju odnegde da se ne bi polomile prilikom transporta.

Samo što u ovom slučaju kada ispucketate jedan kružić, uvek možete da okrenete stranu i vratite ga nazad. Veoma je zgodna ako želite da jednogodišnjaka naučite brojanju i sabiranju, jer će to svakako lakše naučiti kroz igru.

Tunel za puženje

Tunel za puženje je sjajan za ovo godište ne samo zato što će da izmami smeh detetu već i zbog toga što pomaže detetu da razvija svoju prostornu svest i bolje razumevanje objekata oko njega.

Advertisements

Starija deca i odrasli znaju da je osoba čije lice izvire iz tunela uvek blizu, ali za jednogodišnjaka, ova vrsta izlaženja i ulaženja u tunel im pomaže da nauče kako svet oko njih radi.

Za roditelja je najbolje da kada se igra sa detetom, prati dete i dozvoli mu da samo prokljuvi neke stvari o svetu ako je moguće.

Kućica igračka

Deca vole da se igraju sa kućama, pa zašto im ne bi uzeli njihovu vlastitu kuću? Ta kućica može biti od različitog materijala kao što su karton i plastika i odlična je za decu koja vole da se sakrivaju unutar nečega kao i da otvaraju prozore i vrata što ih takođe uči prostoru i kako prava kuća funkcioniše.

Ona je čak odlična za ljude koji nemaju dovoljna prostora u dvorištu a žele da priušte nešto tako deci jer ne zauzima puno prostora.

Mini kuhinja

Advertisements

Veoma popularan poklon, posebno za žensku decu. Jednogodišnjak nekada oponaša pokrete roditelja, pa je tako savršeno da oponaša mamu (ili pak tatu) u kuhinji tako što će da imitira pokrete i napravi sam svoju kafu ili ručak.

Neki od tih proizvoda imaju čak i rernu, sudoperu, mikrotalasnu i još što šta kako bi ceo ugođaj bio potpun. Većina je izrađena od plastike ili pak od kvalitetnog drveta tako da to garantuje dugotrajnost.

Autići

Jedan od klasičnijih dečijih poklona za sve uzraste, autići su takođe veoma popularan izbor za poklon. Mala deca, posebno jedogodišnjaci ih vole bilo da to uključuje guranje istih ili autiće na baterije i daljinski.

Ako zaista želite da se „isprsite“, postoje čak i prava mala vozila na akumulator gde dete može da sedne i da ga vi upravljate pomoću daljinskog. Pošto je dete manjeg rasta, pazite da mu ne uzimate ništa sitnije od autića kako ga ne bi progutalo.

Advertisements

Tricikl na guranje

Definitivno teža investicija, ali veoma vredna. Tricikl je veoma svestran sam po sebi, zato što je na pedale i ima volan, pa tako kako dete raste i razume više funkcija tako i tricikl „raste“ sa njim.

Jedna od svestranijih igračaka je jer može da se namesti svaki element, od toga ko gura, do ko upravlja volanom i radi pedalama. Pa tako će u početku roditelj samo gurati dete, a kada dete nauči više funkcija, polako će početi da prvo upravlja, a posle i da radi pedalama i vozi.

Takođe je veoma zahvalan za prostor pošto se može lako spakovati i ne zauzima puno prostora.

Plišane igračke

U različitim bojama i oblicima, od krave do slončeta, majmunčeta i ostalih životinja. Pružaju komfort mališanu i može ih grliti do mile volje, a čak iako ih isprlja, mogu se oprati u mašini za veš.

Advertisements

Noviji i bolji materijali od kojih prave neke od njih, takođe omogućavaju da se mogu zagrejati u mikrotalasnoj ili pak staviti u frižider kako bi bile toplije ili hladnije u zavisnosti koji osećaj želite da priuštite detetu.

Loptice za aktivnost

Mnogi jednogodišnjaci prođu kroz period opsesije lopticama. Ali budući da tek počinju da razvijaju motorne veštine, jednogodišnjaci mogu postati frustrirani kada ne mogu da zahvate ili uhvate regularnu fudbalsku ili običnu loptu.

Zato su ove male lopte savršene za njih, jer ne samo da u paketu dolazi više komada, takođe su različitih boja i tekstura pa su ne samo idealne za razvijanje sposobnosti kao što su koordinacija ruku i očiju, već i prepoznavanje boja, spretnost i pamćenje.

Advertisements

Kupovi sa gumenim krugovima

Klasična igračka koju smo većina imali kao mali, a ipak savršena za uzrast od jedne godine. Postoji milion varijanti istih i nećete pogrešiti sa nijednom. Jednogodišnjak može da voli da ih slaže ili po boji ili po veličini, i različite veličine nude veći nivo izazova kako dete raste jer ne samo da treba da ih poređa već to treba da uradi od većeg ka manjem. Pa tako ne samo da uči oblike već i veličine i šta je manje i veće. Kako jednogodišnjak raste, tako će se i razvijati kroz ovu igračku.

Beba lutka

U zavisnosti koliko novca želite da izdvojite, imate ih različitih veličina i od različitih materijala. Beba lutke mogu da budu odlične igračke i savršeni kompanjoni za jednogodišnjaka, zato što omogućavaju detetu tog uzrasta da vidi neke od svojih potreba kao što su ishrana, cucla ili pak promena odeće.

Preporučljivo je pošto je dete malo da lutka bude plišana kako bi je dete moglo nositi sa lakoćom. Većina ih dolazi sa cuclom, što ih čini savršenim za dete jer uči sitne motorne veštine.

Advertisements

Neke od njih dolaze sa različitim pomagalima kao što su ekstra odeća, set za ishranu, kolevka ili pak kolica za lutku. Tako da će dete moći dugo vremena da se igra sa njom.

Fotelja za decu

Savršene veličine za decu tog uzrasta. Foteljica ne samo da je udobna već je i dovoljno čvrsta da dete može da vežba sedenje i ustajanje sa iste. Kada to masterira, kasnije će moći jednostavno da sedi i uživa u njoj bilo da gleda nešto ili da možda čita neku knjigu u istoj.

Ili pak možda da se snađe i popne na istu da dohvati nešto. Uprkos neovlašćenoj upotrebi iste, lepo je da dete može da se navikne na istu i da je pomera po kući kako bi sedelo gde hoće.

Tobogan

Retko šta će dete obradovati kao ovo. Male je veličine, ima samo dve stepenice i taman za jednogodišnjaka. Ako vam zatreba prostor možete ga vrlo lako rastaviti i ponovo sastaviti ako dete hoće da se igra sa istim a dete će ga obožavati.

Advertisements

Dete pomoću njega može učiti kako penjanje, tako i spuštanje sa istog a želeće da vežba te dve radnje uz tobogan mnogo puta u toku dana tako da će mu motorika biti odlična kada se navežba.

Ovo vam je jedan od „sigurnijih“ poklona što se tiče same sreće deteta, jer sva deca obožavaju tobogane u „Igraonici“.

Cevčice za kupanje

Možda i najjednostavniji poklon a veoma zabavan i edukativan. Jednogodišnjaci su obično oduševljeni sa strujanjem vode iz cevke u slivnik. E pa, ovaj set cevčica će im omogućiti da to simuliraju i tako se zabave dok ih vi kupate.

Može se koristiti indivudualno ili čak kombinovati što unosi veću mehaniku a zahvatanjem i izlivanjem vode iz cevčica, podstiče se koordinacija očiju sa ručicama mališana i motorika.

Korpica sa voćem

Još jedan od jednostavnijih poklona. Bilo da su plastične, ili od tkanine, dodirnuti ananas, bananu, lubenicu, jabuku, narandžu, podignuti ih i staviti u korpu je poseban osećaj i za to treba truda, koordinacije, fokusa, koncentracije.

Advertisements

Sve veštine koje trebaju jednogodišnjaku da vežba upravo u tom uzrastu. A takođe može naučiti različite oblike voća i izgled.

Kupovi za slaganje

Takođe vrlo jednostavna igračka. Mogu biti obični kupovi, ali mogu biti i tuneli. Ili toranj. Ili pak možda zmaj. Ili bilo šta što dete želi da bude.

Jednogodišnjak uči kako da slaže objekte i time razvija fine motoričke veštine. Bazične veštine naučene ovim služe kao fondacija za dalji razvitak, npr za kompleksnije zadatke kao upotreba instrumenata za pisanje tipa olovke.

Set za kuglanje

Advertisements

Iako izgleda kao nešto što nije za decu od jedne godine, i čunjevi i kugle su od stiropor pene. Tako da jednogodišnjak slobodno može da barata istima. Dete će obožavati da baca loptu i „ruši“ čunjeve, i vrlo lako se može igrati kako vani, tako i unutar kuće ili stana.

Da ne pominjemo da će dete razviti bolju ruka-oko koordinaciju (što je dosta bitno za taj uzrast), kao i više motorne funkcije.

Konjić za ljuljanje

Ili neka druga životinja tipa slonče. Podloga i ručke su napravljene od kvalitetnog drveta, a „krzno“ životinje od mekog materijala i tako su savršeni za igračku sa koje neće hteti da siđe dugo vremena.

Plus, uči dete o balansu. A i zašto bi roditelj bacao pare u nekom tržnom centru na različite mehaničke konjiće ako dete može imati jednog takvog sličnoga kući?

Dečije auto sedište

U današnje vreme je veoma teško živeti bez istoga. Da ne pominjemo da je zakonska obaveza imati ga u svom automobilu ako ćete voziti dete u istome.

Advertisements

Nije jeftin poklon, ali nešto što će vam sigurno trebati ili tome kome kupujete. Na kraju krajeva, bezbednost dece nema cenu.

Odeća za decu

Iako ih brzo prerastu, novi komad odeće nikada nije na odmet bilo da ste roditelj deteta ili mu samo poklanjate istu. Pidžama ili bademantil uvek dobro dođu, a ako želite možete mu uzeti bilo koji drugi komad odeće. Pantalone ili malu slatku košulju? Neku haljinu za devojčice? Možda čak i celo odelo za svečane prilike? Ništa od toga neće biti naodmet detetu da može da stalno menja odeću.

Možete čak biti i kreativniji pa mu npr naći neko odelo superheroja da se kreće u njemu.

Nakit za dete

Veoma vredan poklon koje dete može nositi celog života. Bilo da je u pitanju zlatni ili srebrni lančić koji može da se ugravira, narukvica sa nekim motivima koja je prigodna za oba pola, ili pak neke lepe naušnice za devojčice.

Advertisements

Tako nešto se obično kupuje za rodbinu i takve stvari dete pamti celog života ako se nauči da nosi sa sobom uvek. Personalizacija istoga je veoma lepa stvar i roditelji to veoma vole.

Poklon bon

Ako vam se baš nijedna od naših ideja nije svidela (mada ne vidimo zašto ne bi) ili možda mislite da roditelji imaju skoro sve ili pak ne možete da se odlučite, možda je najbolje da jednostavno ili samo date kovertu sa novcem i čestitkom samom roditelju, ili jednostavno u nekoj dečijoj radnji uzmete poklon-bon kako bi sam roditelj odabrao nešto što se njima sviđa za dete. Jer naposletku oni i najbolje znaju šta će odgovarati detetu.


To je otprilike bilo to što se tiče naših ideja za poklone što se tiče jednogodišnjaka. Nadamo se da smo vam dali ideje šta da kupite istome za poklon za prvi rođendan i šta bi bilo najbolje za njega i vas, kako sa didaktičke strane što se tiče deteta, tako i sa neke materijalne što se tiče vas kao roditelja ili nekoga ko donosi poklon.

Ne zaboravite da prvo gledate praktičnu stranu poklona jer je to i najvažnije. Potom i zabavnu stranu jer je bitno za dete u tom uzrastu da uči kroz igru i zabavu. Razmišljajte o poklonu sa više tekstura, boja, oblika ili zvukova. I na kraju ne zaboravite personalizaciju. Sami roditelji obožavaju takve stvari.

Zapamtite da ponesete dobro raspoloženje što se tiče zabave, i nadamo se da će poklon naići na odličan prijem kod deteta i da će ga koristiti dugo vremena.

Advertisements
Advertisements
Advertisements